Wiosenno – świąteczne warsztaty kulinarne w Gminie Zamość

414

17 marca br. rozpoczął się cykl warsztatów kulinarnych organizowanych w świetlicach wiejskich na terenie Gminy Zamość.
Przy współpracy i zaangażowaniu członkiń Kół Gospodyń Wiejskich, pracowników Wydziału Społecznego i Promocji Gminy Zamość udało się dotychczas przeprowadzić 6 kulinarnych spotkań. W Szopinku, w Hubalach i w Wólce Wieprzeckiej warsztaty przeprowadziła Pani Anna Zgnilec Przewodnicząca KGW w Zawadzie. Pani Ania podzieliła się z uczestnikami wybitnymi przepisami, udzieliła fachowego instruktażu i przekazała tajniki tradycyjnej sztuki kulinarnej. Sałatka ze szparagami, schab pod warzywną pierzynką, jajka faszerowane to tylko niektóre dania przygotowywane przez uczestników warsztatów pod okiem Pani Ani. Prawdziwym zaskoczeniem okazały się majonezowe babeczki na zimno. W połączeniu z kolorowymi warzywami nie tylko cieszyły oko, ale i miały nietuzinkowy smak. W innych częściach gminy swoje umiejętności kulinarne przekazywała Pani Danuta Rozkres, członkini KGW w Pniówku. Pani Danusia spotkała się z uczestnikami warsztatów w Wychodach, gdzie pokazała gospodyniom jak w prosty sposób usunąć kości z udek, skrzydełek i z całego kurczaka, aby po nafaszerowaniu przygotować pyszne danie obiadowe. Z kolei w Siedliskach Pani Agnieszka Wójtowicz, pracownik UG: WSP wraz z mieszkankami Siedlisk i sąsiednich miejscowości wypiekały marchewki z ciasta francuskiego, faszerowały pomidory i „złote jajka”. Wszystko po to, aby przygotować nie tylko smaczne, ale i dekoracyjne dania na świąteczny stół wielkanocny. Kulinarnym zaskoczeniem w Gminie Zamość okazały się wątróbkowe naleśniki, których mieli okazję zasmakować mieszkańcy sołectwa Sitaniec. Przepis na danie pochodzi rodem z Ukrainy, a przekazały go Panie Natalia i Iryna przebywające w Centrum Geoturystycznym w Lipsku Polesiu od momentu wybuchu wojny na Ukrainie. Warsztaty w Sitańcu nie mogły odbyć się bez przygotowania innej ukraińskiej potrawy jaką są pielmieni.
Warsztaty dotychczas cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, a przed mieszkańcami kolejne spotkania i kolejne kulinarne inspiracje.

Tekst: D. Popko UG: WSP

Zawada:

Jatutów:

Siedliska:

Sitaniec:

Hubale:

Szopinek:

Wólka Wieprzecka:

Wychody: