Dziś ostatni temat Zdalnych Wielkanocnych Warsztatów Plastycznych. Tym razem będziemy artystycznie pracować w kuchni. Nie będą to typowe warsztaty plastyczne, lecz propozycja kulinarna, ale będzie to również możliwość wykazania się artystycznie dekorując słodkie koszyczki.
Słodki Koszyczek
ciasto na babeczki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 gram cukru
- 2 żółtka
- sól
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto.
Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 3- 4 mm i wkładamy do foremek na babeczki . Z ciasta formujemy wałeczek , który będzie stanowił rączkę koszyczka .Pieczemy babeczki ,aż się zarumienią w piekarniku nagrzanym do ok 200 stopni.
Masa budyniowa:
- 1,5 szkl. mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 tabliczka białej czekolady
Dodatki: owoce, cukrowe jajeczka , jadalna trawa cukrowa itp.
Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy mąkę ziemniaczaną . Masę jajeczną wlewamy do rozgrzanego mleka . Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia . Masło ubijamy na puch , następnie dodajemy po łyżce masy budyniowej i ubijamy . Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Chwilę chłodzimy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy kruche babeczki. Dekorujemy cukrowymi jajeczkami, jadalną trawą cukrową lub owocami. Na koniec zakładamy rączkę koszyczka.
Powodzenia !!!
Przygotowała Daria Burcon