Słodkie koszyczki

142

Dziś ostatni temat Zdalnych Wielkanocnych Warsztatów Plastycznych. Tym razem będziemy artystycznie pracować w kuchni. Nie będą to typowe warsztaty plastyczne, lecz propozycja kulinarna, ale będzie to również możliwość wykazania się artystycznie dekorując słodkie koszyczki.

Słodki Koszyczek

ciasto na babeczki:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 gram cukru
  • 2 żółtka
  • sól

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto.
Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 3- 4 mm i wkładamy do foremek na babeczki . Z ciasta formujemy wałeczek , który będzie stanowił rączkę koszyczka .Pieczemy babeczki ,aż się zarumienią w piekarniku nagrzanym do ok 200 stopni.

Masa budyniowa:

  • 1,5 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 tabliczka białej czekolady

Dodatki: owoce, cukrowe jajeczka , jadalna trawa cukrowa itp.

Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy mąkę ziemniaczaną . Masę jajeczną wlewamy do rozgrzanego mleka . Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia . Masło ubijamy na puch , następnie dodajemy po łyżce masy budyniowej i ubijamy . Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Chwilę chłodzimy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy kruche babeczki. Dekorujemy cukrowymi jajeczkami, jadalną trawą cukrową lub owocami. Na koniec zakładamy rączkę koszyczka.

Powodzenia !!!
Przygotowała Daria Burcon