Barwy patriotyzmu

270

W tym roku, z okazji obchodów 230. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja, po raz pierwszy zorganizowano gminny konkurs „Barwy patriotyzmu”. Jego celem było kształtowanie postaw patriotycznych oraz zaangażowanie mieszkańców do czynnego udziału w majowych obchodach poprzez podejmowanie działań aktywizacyjnych na tle patriotycznym za pośrednictwem dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych zamieszkujących terytorium administracyjne gminy Zamość, a także zorganizowane grupy działające na jej obszarze.
Konkurs obejmował dwie kategorie tematyczne. Pierwszą kategorią był konkurs kulinarny pod hasłem „Słodka Patriotka”. Uczestnicy tej części konkursu mieli za zadanie przygotować, opisać oraz sfotografować deser domowej produkcji kolorystycznie nawiązujący do barw narodowych. Prace rozpatrywano w dwóch kategoriach wiekowych: dzieci i młodzież do lat 17 oraz osoby dorosłe, w tym prace grupowe.
Drugą kategorią tematyczną był konkurs rękodzielniczy „Narodowy kotylion”. W ramach tej części konkursu uczestnicy mieli za zadanie przygotować oraz sfotografować ręcznie wykonany kotylion narodowy. Prace oceniano w dwóch kategoriach: dzieci i młodzież do lat 17 oraz osoby dorosłe, w tym także prace grupowe. Jury w składzie: Adam Kot – właściciel firmy gastronomicznej Culinaria Adam Kot, Magdalena Cieplechowicz – Buczak – artysta, plastyk, instruktor sztuki w Młodzieżowym Domu Kultury w Zamościu, Jarosław Kalbarczyk – dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Gminy Zamość w Wysokiem oraz Agnieszka Wójtowicz – inspektor ds. kultury Urzędu Gminy Zamość nagrodzili trzy wyjątkowe prace. Nagrody otrzymały: Koło Gospodyń Wiejskich w Wólce Wieprzeckiej za przygotowanie ciasta „Smak Wolności” w kategorii dorośli, Julia Duda z Szopinka za przygotowanie ciasta „Sernik z musem truskawkowym” w kategorii dziecięco-młodzieżowej oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Pniówku za wykonanie kotylionu narodowego metodą kanzashi z wykorzystaniem wstążek. Wygrani otrzymają w zależności od kategorii wiekowej: multicookery, dzbanki filtrujące oraz smartwatche. Uroczyste wręczenie nagród i pamiątkowych dyplomów odbędzie się w pierwszej połowie czerwca.


 

Przepisy:

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Masa truskawkowa: truskawki zmielić, dodać cukier, dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie. Połączyć składniki. Wylać do formy i zaczekać aż zgęstnieje.
Masa serowa: ½ kg sera, 100 ml śmietanki 30%, cukier waniliowy, 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w gorącym mleku. Składniki połączyć i przestudzić. Wylać na galaretkę, zaczekać aż stężeje. Dekoracja: ułożyć dekorację z barwionego cukru i sera.

CIASTO ,,SMAK WOLNOŚCI’’

Składniki: 4 galaretki truskawkowe, 800 ml wrzątku, 800 ml słodkiej śmietanki 30%, 2 żelatyny, 2/3 szklanki cukru

Wykonanie:
I Warstwa: 2 galaretki rozpuścić w 400ml wrzątku i wylać na kwadratową blachę, poczekać aż zastygnie.
II Warstwa: 1/3 szklanki cukru wsypać do 200 ml śmietanki, lekko podgrzewać na gazie do rozpuszczenia składników, ale uważać, aby nie zagotować, śmietana musi być tylko lekko podgrzana. Następnie w śmietanie rozpuścić 1 żelatynę, zestawić z ognia, wymieszać z kolejnymi 200 ml śmietany. Śmietanę wylać na galaretkę, poczekać aż zastygnie.
III Warstwa: 2 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku i wylać na warstwę śmietanową, poczekać aż zastygnie.
IV Warstwa: 1/3 szklanki cukru wsypać do 200 ml śmietanki, lekko podgrzewać na gazie do rozpuszczenia składników, ale uważać, aby nie zagotować, śmietana musi być tylko lekko podgrzana. Następnie w śmietanie rozpuścić 1 żelatynę, zestawić z ognia, wymieszać z kolejnymi 200 ml śmietany. Śmietanę wylać na galaretkę, poczekać aż zastygnie.

Po zastygnięciu ciasto kroimy na kwadraty i układamy na przemian na kształt szachownicy – raz odwracając kawałek, aby biała warstwa – śmietanowa (ta ze spodu blachy) była na górze, a raz tak, aby to czerwona warstwa galaretki była na górze.
Ciasto dekorujemy liśćmi malin i mięty.

Życzymy Smacznego 🙂