Warsztaty kuchni regionalnej w Wysokiem

174

W sierpniu br. w Regionalnej Izbie Pamięci Stowarzyszenie „Wysokie nad Łabuńką” w ramach kontynuacji projektu „Tradycje kulinarne mieszkańców zamojskiej wsi” dofinansowanego przez Powiat Zamojski zorganizowało warsztaty kulinarne prezentujące potrawy kuchni regionalnej. Celem warsztatów było nabycie i poszerzenie wiedzy oraz umiejętności praktycznych m.in. w zakresie przygotowania i podania tradycyjnych potraw regionalnych, przygotowanych z lokalnych produktów według dawnych receptur charakterystycznych dla regionu Zamojszczyzny.
Podczas tych warsztatów uczestnicy przygotowali m.in. zupę fasolową na wędzonce, gołąbki z kaszą gryczaną zapiekane w piecu chlebowym, słodką szarlotkę, która zawsze się uda. Dania te uczestnicy zajęć wykonali z wykorzystaniem w kuchni produktów charakterystycznych dla regionu, pochodzących z lokalnych upraw i hodowli. To właśnie produkty regionalne i kuchnia, głęboko zakorzeniona w naszej tradycji i obyczajach jest istotnym elementem kultury ludowej kształtowanej przez wieki i przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

ZUPA FASOLOWA NA WĘDZONCE

Składniki:
2 szklanki fasoli (świeża lub sucha)
0,5 kg kiełbasy swojskiej
600 g boczku wędzonego
0,5 kg świeże żeberka wieprzowe
1 kg ziemniaki
1 cebula
4 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
1-2 listki świeżego lubczyku
majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Suchą umytą fasolę zalewamy letnią wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia przygotowujemy wywar z żeberek wieprzowych i warzyw pokrojonych w kostkę. Następnie do wywaru dodajemy namoczoną fasolę i ziemniaki. Boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą podsmażamy na smalcu w patelni. Podsmażoną wędzonkę dodajemy do zupy i wszystko gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy zioła i przyprawy do smaku i zagęszczamy zasmażką.
Zasmażka:
2 łyżki smalcu
3-4 łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Smalec rozpuścić na patelni, dodać mąkę, cały czas mieszać do momentu, gdy osiągniemy złoty kolor. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do gotującej zupy.

SZARLOTKA

Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 margaryna
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
1,5 kg jabłek
Cynamon

Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) połączyć i wyrobić na stolnicy. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i rozłożyć w blaszce wysmarowanej uprzednio tłuszczem – na spód można położyć papier do pieczenia. Na rozłożone ciasto wykładamy wcześniej starte jabłka. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wyłożone jabłka kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny.