Tradycje kulinarne mieszkańców Zamojskiej wsi

206

W lutym br. Stowarzyszenie „Wysokie nad Łabuńką” wzięło udział w ofercie konkursowej ogłoszonej przez Zarząd Powiatu Zamojskiego na wsparcie zadań publicznych realizowanych przez organizacje pozarządowe. W ramach konkursu stowarzyszenie dostało dofinansowanie na realizację projektu pt. Tradycje kulinarne mieszkańców Zamojskiej wsi.
Na realizację zadania członkinie stowarzyszenia mają trzy miesiące od lipca do końca września. Wszystkie działania związane z projektem są prowadzone w Regionalnej Izbie Pamięci w Wysokiem.
Celem projektu jest kultywowanie tradycji kulinarnych kuchni regionalnej, nasz obszar słynie z prostych, zdrowych potraw z wykorzystaniem świeżych sezonowych produktów.
W lipcu odbyły się dwa spotkania. Na warsztatach tzw. carvingu uczestnicy pod kierunkiem instruktora zapoznali się ze sztuką rzeźbienia w warzywach i owocach. Zajęcia poprowadziła pani Bożena Śmiałowska. Kursanci wykonali na poziomie podstawowym takie dekoracje jak krokus z rzodkiewki, łabędzia a jabłka, berło z pora, szyszkę z papryczki, kwiat z kapusty pekińskiej i inne.
Podczas drugiego spotkania uczestnicy wzięli udział w warsztatach pieczenia chleba wiejskiego na zakwasie. W ramach zajęć uczestnicy pod kierunkiem instruktora mieli możliwość zapoznania się ze wszystkimi etapami wypieku chleba – od przygotowania rozczynu, napalenia w piecu, wyrobienia ciasta do upieczenia pachnącego, wiejskiego chleba.

WIEJSKI CHLEB NA ZAKWASIE

Zakwas żytni:
100 g mąki żytniej typ 720
100 ml wody letniej
Dokarmianie zakwasu:
Po trzech dniach
50 g mąki żytniej
50 ml wody letniej

Rozczyn:
0,5 l wody letniej (przegotowanej i ostudzonej)
0,5 szklanki zakwasu
0,5 kg mąki żytniej
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli

Składniki na rozczyn dokładnie mieszamy. Przykryty rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 7 godz.

Ciasto na chleb:
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy wszystkie składniki ciasta i mięsimy ok. 0,5 godz. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do posmarowanych blaszek posypanych np. otrębami. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 20 min. wyrośnięte ciasto w blaszkach smarujemy wodą lub ubitym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego pieca na ok. 70 min.

Zakwas
Z ciasta pozostawiamy zakwas do rozczynu na następne pieczenie.