II Spotkanie kulinarne z Dusiołkiem

57

17 lipca 2021 roku w sobotnie popołudnie odbyło się II Spotkanie Kulinarne z Dusiołkiem w Świetlicy Wiejskiej w Skaraszowie, organizatorami spotkania byli: Wydział Społeczno Administracyjny Urzędu Gminy Zamość, Klub Seniora Kalinka ze Skaraszowa oraz Biblioteka Publiczna Gminy Zamość z/s w Mokrem.

A któż to jest ten Dusiołek, jest to postać z opowieści ludowych duszek psotek, który chował się w ostępach leśnych i przydrożnych rowach, uprzykrzając życie podróżującym. Jest to również bohater wiersza Bolesława Leśmiana pt. „Dusiołek”.

Tegoroczne spotkanie ze względu na trudną sytuację epidemiologiczną zgromadziło mniejszą liczbę uczestników biorących udział w spotkaniu i konkursie kulinarnym na najsmaczniejszą i najciekawszą potrawę z ziemniaków. Gościliśmy Przewodniczącego Rady Gminy Zamość i sołtysa Wólki Wieprzeckiej Pana Piotra Koczułapa, Dyrektora Wydziału Społeczno Administracyjnego Konrada Dziubę, Dyrektora BPGZ w Mokrem Elżbietę Stankiewicz, Prezesa HDK Marię Sowińską Juszczak, Koła Gospodyń ze Skaraszowa, Wierzchowin, Wólki Wieprzeckiej i z Zarzecza.

Prezes Klubu Seniora Kalinka Pani Alfreda Teterycz po powitaniu gości i wybraniu komisji konkursowej w skład której weszli; Konrad Dziuba, Elżbieta Stankiewicz, Irena Kucharska oraz Barbara Hrabowska. Jak zwykle, z jednej strony komisja miała bardzo trudne, a jednocześnie bardzo smaczne zadanie, wybrania tej jedynej i najlepszej potrawy. Przygotowane były pączki ziemniaczane, faszerowane ziemniaki kiełbaską i żółtym serem, placki ziemniaczane z sosem grzybowym, kiszka ziemniaczana z sosem borowikowym oraz ciasto na bazie ziemniaków. Dodatkowo panie przygotowały ciasta i własnoręcznie upieczony chleb, smalczyk i ogórki małosolne.

A skąd ta bulwa w Polsce. Ziemniaki zostały przywiezione do Europy z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie uprawiali je Indianie około 500 lat temu. Początkowo stosowano ziemniaki jako lekarstwo, a kwiaty z łęt wykorzystywano do układania bukietów. Do Polski sprowadził je król Jan III Sobieski w XVII w. Kazał posadzić w przypałacowym ogrodzie i niecierpliwie czekał, co z tego wyrośnie. Po jakimś czasie pojawiły się badyle. Zakwitły, ale kwiatki nie były zbyt ładne. Zielone owocki również nie były smaczne. Zagniewany król kazał roślinę wyrwać z korzeniami i spalić. Dworzanie rozkaz wykonali. Gdy ognisko się dopalało, któryś ciekawy poddany króla, rozgarnął popiół, aby sprawdzić, co tak ładnie pachnie. Upieczone w żarze ogniska ziemniaki nie tylko ładnie pachniały, ale też były bardzo smaczne. Tak zaczęła się wielka kariera ziemniaka, potocznie zwanego kartoflem. Przekonywano się do nich dość długo. Uważano, że szkodzą zdrowiu, a przecież obecnie goszczą niemal codziennie na naszych stołach. Mogą być gotowane, smażone, pieczone. Można ziemniaki jeść jako frytki, chipsy, są w różnych sałatkach jarzynowych. Karmione są nimi również zwierzęta.
Nazwy ziemniaków w różnych regionach Polski też są różne, m. in.: parabola w gwarze kresowej we Lwowie, kartofel w dialekcie śląskim, ale także w całym kraju, pyra to gwara poznańska, grula to gwara góralska, bulwa w języku kaszubskim, a kartofle w języku niemieckim.

Dekoracja, którą stanowiła chata wiejska ze strzechą, płotkiem, baniakami i tradycyjnym kwietnym ogródkiem oraz Dusiołek z rodzeństwem dopełniła i wypełniła scenę. W rolę Dusiołków w strojach pacholątek wcieliły się Julia Teterycz, Julia Radlińska i Róża Cierpisz.

Całość spotkania uświetniła, ukołysała i rozrzewniła kołysanka dla wnuka Takeda Nokomurite w wykonaniu Konrada Dziuby. Natomiast występ zespołów śpiewaczych „Roztoczanki” oraz zespołu Klubu Seniora Kalinka z piosenkami i przyśpiewkami ludowymi przeniosły nas na łąki, pola i lasy roztocza.

Muzyka zawsze dodaje wigoru ponieważ z wielkim zapałem przystąpiliśmy do przeprowadzenia kilku konkurencji kulinarno sprawnościowych. Pięć pań wzięło udział w konkursach, m. in. obieranie ziemniaków na czas, wyłowienie jabłka z miski z wodą, oczywiście ustami, zjedzenie pączka wiszącego na tasiemce bez pomocy rąk. Wszyscy zgromadzeni dopingowali swoje faworytki. Było dużo śmiechu radości i zadowolenia ze wspólnej zabawy uwieńczonej drobnymi nagrodami.

Po rozstrzygnięciu konkursu kulinarnego, który wygrało KGW z Wólki Wieprzeckiej swoją zapiekanką ziemniaczaną z grzybami, drugie miejsce zajął Klub Seniora Kalinka za kiszkę ziemniaczaną z borowikami , a trzecie miejsce zajęło KGW Skaraszów za faszerowane ziemniaki. Każdy z uczestników otrzymał dyplom oraz pamiątkowy kubeczek z II Spotkania kulinarnego z Dusiołkiem.

Na zakończenie uczestnicy spotkania opowiadali kawały i ciekawe przypowiastki, a wspólnemu biesiadowaniu i smakowaniu przepysznych dań nie było końca.
I już dziś zapraszamy na kolejne Spotkanie Kulinarne z Dusiołkiem

Alfreda Teterycz i Elżbieta Stankiewicz