Chlebowe tradycje w praktyce

213

Podczas wizyty w Regionalnej Izbie Pamięci w Wysokiem można się nie tylko dowiedzieć ciekawych faktów na temat dawnego życia na wsi, lecz również nabyć pewne umiejętności i na własnej skórze przekonać się jak kiedyś wyglądała codzienność mieszkańców gospodarstwa. Pozwalają na to warsztaty organizowane w Izbie, wśród których dużą popularnością cieszą się spotkania poświęcone sztuce kulinarnej. 31 sierpnia 2020 roku proces pieczenia tradycyjnego chleba na zakwasie uważnie śledziła grupka młodzieży z miejscowości Dub.

Cała procedura wypieku wymaga wielogodzinnej uwagi i zachowania odpowiedniej kolejności i odstępów czasowych. Przygotowania zaczynają się już dzień wcześniej, kiedy to należy rozrobić zaczyn na bazie zakwasu. Taki zaczyn tradycyjnie przygotowuje się w dzieży i odstawia na noc do wyrośnięcia. Następnie z zaczynu można już wyrabiać ciasto, które po wyrośnięciu przekłada się do foremek i znów odstawia do wyrośnięcia. Trzeba również pamiętać, żeby odpowiednio wcześnie rozpalić ogień w piecu chlebowym, aby osiągnąć w porę optymalną temperaturę pieczenia. Na koniec smarujemy bochenki jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami i… do pieca! Trochę to wszystko trwa, ale smak i zapach własnoręcznie przygotowanego swojskiego pieczywa wynagradza pracę i czas oczekiwania.
Podczas warsztatów młodzież angażowała się w prace, a ostatnie etapy przygotowań, kiedy trzeba było się spieszyć, przebiegały bardzo sprawnie dzięki dużej ilości pomocników. W międzyczasie udało się zwiedzić ekspozycję, posłuchać ciekawych historii, a nawet rozpalić ognisko.
A już wkrótce pora jesiennych spotkań przy pieczonym ziemniaku prosto z ogniska. Serdecznie zapraszamy do Izby w Wysokiem!

GOK: Małgorzata Wołoszyn