Polsko – Ukraińskie warsztaty kulinarne w Centrum Geoturystycznym w Lipsku Polesiu

104

Pielmieni – ukraińskie pierożki z mięsem, to temat przewodni warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Gminę Zamość w Centrum Geoturystycznym w Lipsku Polesiu. W warsztatach uczestniczyło 23 osoby w tym Przewodniczące Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Zamość oraz członkinie Klubów Seniora „ Susełek” z Hubal i „Kalina” z miejscowości Skaraszów. Pokaz przygotowania Pielmieni przeprowadziły Panie z Ukrainy obecnie przebywające w Centrum Geoturystycznym w Lipsku Polesiu ,które z powodu wojny zmuszone były do opuszczenia swojego ojczystego kraju. Gmina Zamość od początku marca br. w ramach pomocy obywatelom Ukrainy zapewnienia niezbędne warunki i potrzeby życiowe tj. jak dach nad głową , czy całodobowe wyżywienie ,ale też dokłada wszelkich starań, aby wesprzeć mieszkańców Centrum pod względem emocjonalnym . Wspólne polsko- ukraińskie gotowanie miało na celu nie tylko przygotowanie ukraińskiego dania, ale też poznania kultury naszych sąsiadów , wsparcia i wzbudzenia w nich poczucia wartości, zacieśniania więzi polsko-ukraińskich , integracji oraz odbudowania aktywności społecznej. Kulinarne spotkanie przebiegło w bardzo miłej atmosferze , a jego uczestniczki z pełnym zaangażowaniem pod czujnym okiem Pani Antoniny samodzielnie przygotowywały ukraiński specjał. Zanim powstało kulinarne dzieło , Panie z KGW zapoznały się z dokładnym przepisem oraz sposobem wykonania i wieloma metodami lepienia pierożków. Wyczekanym i jednocześnie kończącym warsztaty punktem była niewątpliwie degustacja i wspólne delektowanie się przygotowanym daniem. Mimo, że zwyczaj jedzenia pierogów znany jest w wielu krajach, w każdym z nich to danie ma inną specyfikę i przyrządza się je na różne sposoby. Polska również może poszczycić się oryginalnymi recepturami nieznanymi w innych państwach o czym długo dyskutowały uczestniczki warsztatów.

Pielmieni to małe pierożki nadziewane farszem z różnych gatunków surowego mięsa. Jest to odpowiednik polskich pierogów z mięsem, ale różnią się przede wszystkim farszem, który w pielmieni jest surowe, a kształt przypomina bardziej duże uszka. Podaje się do nich śmietanę, topione masło, pieprz, ocet albo musztardę.

PRZEPIS:

Ciasto:
7 szkl. mąki
2 szkl wody
1 jajko
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól i stopniowo dolewamy wodę. Ugniatamy ciasto do czasu aż przestanie odchodzić od rąk. Można również pomóc sobie za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną nakrywamy ściereczką – drugą wałkujemy na placek grubości ok. 1,5-2mm. Szklanką wycinamy kółka i łyżeczką nakładamy farsz. Sklejamy jak pierogi, a następnie łączymy ze sobą rogi. Układamy na lnianej ściereczce lub desce posypanej mąką. Tak samo postępujemy z 2 częścią ciasta do czasu wyczerpania farszu.

Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
1 cebula
odrobina woda
sól, pieprz do smaku

Oba mięsa dokładnie mieszamy – najlepiej ręką w dużej misce. Dodajemy wodę ,a następnie startą na tarce o małych oczkach cebulę . Znów dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być lekki i dobrze połączony.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego około 3 minuty od czasu wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem lub śmietaną.

Daria Popko