Tradycje kulinarne Zamojszczyzny

300

Stowarzyszenie ,,Wysokie nad Łabuńką” zaprasza wszystkich zainteresowanych na bezpłatne warsztaty kulinarne do Regionalnej Izby Pamięci w Wysokiem, Wysokie 84, Gmina Zamość.

Terminy warsztatów:

– 21 czerwiec 2021 r. –   godz. 16.00, Tradycyjne regionalne przekąski i desery, Podczas warsztatów zostaną przygotowane przekąski i desery, które dawniej często gościły na naszych stołach np. cebularz, racuchy drożdżowe i inne.

– 6 lipiec 2021 r. – godz. 16.00, Chleb wiejski, –  warsztaty pieczenia chleba na zakwasie w piecu chlebowym opalanym drewnem.

– 12 lipiec 2021 r. – godz. 16.00, Tradycyjna kuchnia chłopska, czyli dania smaczne, proste i pożywne. Podczas tego spotkania uczestnicy przygotują tradycyjne zupy np. zupa szczawiowa czy krupnik, barszcze na bazie ziemniaków, kasz i warzyw oraz dania mączne, np. pierogi i domowy makaron.

– 10 sierpień 2021 r. – godz. 16.00, Tradycyjne potrawy świąteczne. Na tych warsztatach uczestnicy przygotują tradycyjne dania, które najczęściej gościły na wiejskich stołach w okresie świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, tj. tradycyjne dania z wykorzystaniem ryb z lokalnych hodowli m.in. z karpia, pstrąga oraz inne świąteczne przysmaki np. pasztet, sałatki, jaja czy pieczeń.

– 21 sierpień 2021 r. – godz. 16.00, Potrawy z ogniska – tradycyjny kociołek. Podczas warsztatów na świeżym powietrzu uczestnicy przygotują ognisko, a następnie tzw. jednogarnkowe danie w kociołku z wykorzystaniem lokalnych warzyw i mięs.

Wszystkie produkty oraz niezbędne urządzenia podczas spotkania zapewnia organizator. Warsztaty organizowane są dla grup 15-osobowych, w związku z czym prosimy uczestników o potwierdzenie telefoniczne pod numerem – 504 327 524.

Organizowane przez Stowarzyszenie ,,Wysokie nad Łabuńką” warsztaty realizowane są w ramach projektu Tradycje kulinarne Zamojszczyzny – warsztaty kuchni regionalnej dofinansowanego przez Powiat Zamojski. Głównym celem przedsięwzięcia jest kultywowanie tradycji kuchni regionalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego regionu Zamojszczyzny.

Stowarzyszenie „Wysokie nad Łabuńką”