Podróże kulinarne młodych kuchcików – warsztaty inspirowane kuchnią regionalną

113

W lutym br. członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Bortatyczach wzięły udział w konkursie grantowym na wsparcie inicjatyw lokalnych Lubelskie Lokalnie Mikrodotacje FIO 3 dofinansowanym z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich i otrzymały dotację na zakup sprzętu AGD oraz organizację cyklu warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży.

W miesiącach maj – lipiec członkinie Koła realizowały projekt pt. ,,Podróże kulinarne młodych kuchcików – warsztaty inspirowane kuchnią regionalną”. Celem zadania była integracja lokalnej społeczności oraz podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji kulinarnych regionu Zamojszczyzny.

Pierwszym etapem realizacji zadania było wyszukanie najkorzystniejszej oferty cenowej oraz wybór i zakup potrzebnego sprzętu. Za otrzymaną dotację Koło Gospodyń zakupiło kuchnię gazową pięciopalnikową z piekarnikiem  oraz szafę chłodniczą.

15 czerwca odbyły się pierwsze z trzech zaplanowanych spotkań dla dzieci pn. „Zupa bajecznych snów”. Głównym celem tych warsztatów było ugotowanie zupy oraz zapoznanie uczestników ze składnikami potrzebnymi do jej sporządzenia. W trakcie zajęć dzieci nauczyły się rozpoznawać różne rodzaje ziół i warzyw do przygotowania zupy. Uczestnicy sami wybierali i kroili składniki na zupę, dodawali zioła, przyprawiali do smaku i gotowali pod bacznym okiem instruktorki Pani Elżbiety Siemko.

Następne warsztaty zatytułowane „Pierogi leśnych skrzatów” były zorganizowane z zamiarem wykorzystania manualnych zdolności dzieci, gdyż wyrabianie ciasta służy do kreowania wyobraźni i zmysłowych zdolności oraz jest świetną zabawą integrującą. Dzieci lepiły pierogi i nadziewały je wybranym farszem np. jagody leśne, truskawki, poziomki.

Ostatnie warsztaty pn. „Słodki zaczarowany las” odbyły się na początku lipca.  Zadaniem dzieci było wyrabianie ciasta z przygotowanych produktów oraz stworzenie własnej koncepcji wizualnej upieczonego ciasta.

Wszystkie warsztaty kończyły się wspólną degustacją ugotowanych i upieczonych przysmaków. Dzieci mogły również zabrać do domu np. własnoręcznie ulepione pierogi lub kawałek upieczonego ciasta. Dumne ze swoich osiągnięć częstowały później członków swojej rodziny.

Realizacja projektu ,,Podróże kulinarne młodych kuchcików – warsztaty inspirowane kuchnią regionalną” zakończyła się otwartym spotkaniem podsumowującym, które miało miejsce 9 lipca w świetlicy wiejskiej w Bortatyczach. Podczas prezentacji multimedialnej, przedstawionej przez koordynatora Małgorzatę Kłonica-Wolańczyk z przebiegu realizacji projektu, uczestnicy spotkania mogli posmakować wszystkich dań jakie dzieci realizowały w trakcie odbytych warsztatów. Zaproszeni goście wymieniali się doświadczeniami, prowadzili dyskusje oraz wspominali dawne lata. Na zakończenie spotkania goście i uczestnicy odchodzili z gotowym, wypróbowanym przepisem np. na pierogi z jagodami i z uchwyconą namiastką smaków, które pamiętali z dzieciństwa.

Realizacja projektu pozwoliła członkiniom Koła Gospodyń Wiejskich w Bortatyczach zdobyć nowe doświadczenie, wzbogacić swoją wiedzę kulinarną, zaangażować dzieci i mieszkańców do podtrzymywania tradycji kulinarnych oraz promowania zdrowej staropolskiej kuchni. Takie przekazywanie wiedzy i dzielenie się mieszkańców dawnymi sposobami gotowania, zachęca do kultywowania zwyczajów kulinarnych regionu. Wspólne przyrządzanie potraw to piękny sposób na spotkania i pielęgnowanie bliższych relacji międzypokoleniowych, a także międzysąsiedzkich.

A. Kwoka