Dynia „królowa” jesiennych stołów

118

Właściwości odżywcze i lecznicze dyni doceniali już meksykańscy Indianie, a pierwsze ciastko dyniowe przyrządzone zostało przez amerykańskich osadników i tam jest ona przede wszystkim uprawiana. To warzywo w bogate w witaminy i minerały a przy tym niewiele kalorii, dostarcza także błonnika pokarmowego, sprzyja oczyszczaniu z toksyn i i ma właściwości odkwaszające. Do tej pory na naszych stołach gościła w postaci zupy lub marynat. Bardzo chętnie zjadamy też pestki z dyni, które mają te same właściwości, zawarty w nich magnez i potas usprawnia działanie naszego układu nerwowego, dostarcza nam także duże ilości witaminy E, C, K, A. Dynie dzielą się na dwie kategorie: jadalne i ozdobne, do rodziny dyniowatych zaliczamy też znane nam kabaczki i cukinię. Poniżej prezentujemy przepisy na potrawy i ciastka z dyni przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Zamość i zaprezentowane na Ogólnopolskim Zjeździe KGW i innych organizacji kobiecych z terenów wiejskich, który odbywał się w dniach 14-15 września br. w Licheniu. Smacznego!

GOK KC

Przepisy na ciastka z dynią

„Dar Ziemi” – KGW Lipsko

składniki:
– 4 całe jajka
– 1 i ½ szklanki cukru
– 3 szklanki mąki
– 1 szklanka oleju
– 2 płaskie łyżeczki sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– 1 cukier wanilinowy
– po pół łyżeczki mielonych goździków, imbiru i cynamonu
– 2 szklanki startej na tarce dyni
– bakalie
– cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:
Jajka i cukier utrzeć. Dodać mąkę, olej, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cukier wanilinowy i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na końcu dodać bakalie i startą dynię. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach około 45-55 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

„Dyniowa rozkosz” – KGW Szopinek

Spód: mąka razowa – 1 szklanka, margaryna do pieczenia Kasia – 125 g, brązowy cukier – 0,5 szklanki, sól -1szczypta, orzechy włoskie- 1szklanka, płatki owsiane – 80 g,
Masa serowo-dyniowa: kremowy serek typu Philadelphia – 225 g, puree z dyni – 0,75 szklanki, margaryna do pieczenia Kasia – 125 g, cukier – 0,5 szklanki, jajka – 2 sztuki, cynamon – 1,5 łyżeczki, mielony imbir – 1 łyżeczka.
Krem: gęsta kwaśna śmietana 18% – 1 szklanka, cukier – 1 łyżka, cukier wanilinowy – 1 opakowanie.

Krok 1 – spód: orzechy i płatki drobno posiekać nożem, następnie dodać resztę składników i wszystko razem , aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.
Krok 2 – szklankę powstałej kruszonki odłożyć na później, a z reszty wygnieść spód blaszki o wymiarach 20 x 30, wcześniej wyłożonej pergaminem. Piec na rumiany kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Krok 3 – wcześniej odłożoną kruszonkę wysypać na drugą blachę i upiec jako kruchą i sypką masę. Podczas pieczenia warto masę przemieszać co 5 minut.
Krok 4 – masa serowo-dyniowa: podane składniki masy serowej przełożyć do misy i miksować na gładką masę. Wylać na ciepły spód. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, aż masa się zetnie na środku, a brzegi zaczną lekko się unosić.
Krok 5 – krem – wszystkie składniki wymieszać, następnie równo rozprowadzić na gorącym cieście. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowo 5 minut. Wystudzone ciasto posypać upieczoną wcześniej kruszonką lekko wciskając ją w masę. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

„Sernik z dynią” – KGW Zawada

Składniki:
2 kg sera
1 kostka masła
1szkl.cukru
4 duże jaja
1 cukier wanilinowy
100 ml śmietanki kremówki 36 %
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 pomarańcza

Wykonanie:
Ser przekręcić przez maszynkę 3 razy
Dynię obrać, skropić oliwą i upiec
Następnie po ostudzeniu zblendować (25 dkg dyni)
Skórkę pomarańczy zetrzeć na tarce.
Żółtka oddzielić od białek
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku.
Później po trochu ser, następnie dynię, i ciągle miksować.
Do tej masy dodać śmietankę, mąki i skórkę z pomarańczy.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Piec w temperaturze 175 stopni ok.75 minut.
Sernik można upiec na kruchym spodzie.

„Muffinki z dyni” – KGW Jatutów

Składniki:
– 7 dkg drożdży
– 1 i ½ szklanki mleka
– 30 dkg dyni pomarańczowej
– 1/2 masła
– 3 łyżki cukru – do rozczynienia drożdży
– mąka – ile się wgniecie
– 1 olejek waniliowy lub pomarańczowy

Mleko zagotować, dodać startą na jarzynówce i wyciśniętą dynię i chwilę rozgotować. Ostudzić. Do mąki wlać mleko, dodać drożdże i roztopione masło, olejek. Zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie formować kulki z dowolnym nadzieniem . Nakładać do foremek na muffinki. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką. Lekko podrosną. Piec w temperaturze 180 stopni.

„Dyniowiec Skaraszowski” – Klub Seniora ze Skaraszowa

Składniki na keksówkę ok. 23 – 30 cm:
2 szkl. startej dyni
2,5 szkl mąki
4 jajka
0,5 szkl. roztopionego masła lub 125 ml. oleju
2/3 szkl. cukru
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki posiekanych orzechów
3 łyżki rodzynek
cukier puder do posypania ciasta

Jaja ubić z cukrem. Następnie do puszystej masy cienką strużką wlewać masło, potem dodać dynię. W osobnej misce wymieszać suche składniki i delikatnie dodać do masy jajecznej. Piec 40 – 45 min w temp. 170 stopni.


Przepisy na potrawy z dyni

„Dyniowy przysmak” KGW Jatutów
Przepis na dyniowy dżem:

Składniki:
– 2 kg dyni surowej
– 1 kg cukru kryształ
– 1 aromat pomarańczowy
– 1 cytryna – wycisnąć sok
– 2 galaretki pomarańczowe

Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cukier, aromat pomarańczowy, galaretki pomarańczowe, sok z cytryny; wszystko smażyć około 1godziny.
Gorący dżem nakładać do słoika, pasteryzować 10 minut. Smacznego !!!

„Pierogi z dynią” – KGW Zawada
1 dynię bez pestek upiec, wydrążyć miąższ, ostudzić
1-2 jajka.
Ser permigia o reggiano.
Ser biały riccota w pudełku.
Słodkie ciasteczka amarettki.
Po 1 łyżce miodu i musztardy.

Z podanych składników wykonać farsz. Ciasto jak na pierogi gotowane w wodzie.

„Dyniowe Marsjanki” – KGW Szopinek

Ciasto:
– ziemniaki 0,5 kg
– pureez dyni 0,5 kg
– 1 jajko
– bułka tarta 100g
– mąka do podsypania
– sól, pieprz

Farsz:
– szpinak mrożony ok.300g
– ser feta 1 opak.
– czosnek 2 ząbki
– sól, pieprz

Krok 1: ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i wycisnąć praską. Dynię upiec i blenderem zrobić gładką masę, dodać do ziemniaków. Do powstałej masy dodajemy jajko i bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Jeśli ciasto będzie zbyt płynne dodajemy troszkę mąki.
Krok 2: szpinak gotujemy i po wystudzeniu dodajemy ser pokrojony w kosteczkę, czosnek drobno posiekany, sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Krok 3: z dyniowej masy robimy kulki, które nadziewamy szpinakiem. Otaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju.